Vērts izmēģināt! Pretiekaisuma diēta
Ir daži ēdieni un atsevišķas pārtikas sastāvdaļas, kas paaugstina iekaisuma procesus cilvēka organismā, stimulējot citokīnus un proiekaisuma faktorus, tajā skaitā IL6, kuriem ir liela nozīme šūnu savstarpējā komunikācijā.
Šodienas ārkārtas situācijas apstākļos, lai stiprinātu un maksimāli pasargātu savu veselību, der ievērot tā saucamo pretiekaisuma diētu, kas fokusējas uz antioksidantiem bagātu ēdienu: augļiem un dārzeņiem. Antioksidanti palīdz cīnīties ar oksidatīvo stresu un izvada no organisma brīvos radikāļus. Brīvie radikāļi tieši var bojāt šūnu DNS, lipīdu peroksidāciju, veicinot organismā gan latentu, gan hronisku iekaisumu. Vieni no spēcīgākajiem antioksidantiem ir mellenes, melnā šokolāde, artišoki, pekanrieksti, sarkanie kāposti, avenes, pupiņas, spināti, bietes, kāposti un oranžās krāsas dārzeņi.
PRODUKTI, KAS PALĪDZ MAZINĀT IEKAISUMU
- treknās zivis (tuncis un lasis)
- augļi (mellenes, kazenes, zemenes)
- dārzeņi, lapu kāposti, spināti un brokoļi (svaigi vai viegli termiski apstrādāti)
- pupiņas, rieksti un sēklas
- olīvas, olīveļļa, linsēklu eļļa un citas ar Omega 3,6,9 bagātinātas eļļas
- ķiploki
- ingvers
- kurkuma
- zaļā tēja
NO KURIEM JĀATSAKĀS
- pārtikas produkti ar pievienotu cukuru vai sāli
- neveselīgas eļļas
- pārstrādātie ogļhidrāti (baltmaize, baltie makaroni, balto miltu izstrādājumi)
- ātrās uzkodas, piemēram, čipsi
- iepriekš gatavoti deserti, piemēram, cepumi, konfektes un saldējums
- alkohols
ANTIOKSIDANTI palīdz cīnīties ar oksidatīvo stresu un izvada no organisma brīvos radikāļus. Brīvie radikāļi tieši var bojāt šūnu DNS, lipīdu peroksidāciju, veicinot organismā gan latentu, gan hronisku iekaisumu.
Visu rakstu lasiet laikraksta ''Neatkarīgā Rīta Avīze'' 2020. gada 30. marta numurā. Konsultē ''Anti-Aging Institute'' preventīvās medicīnas speciāliste, dermatoloģe dr. Jana Janovska.