Vai var novērst "radziņu" veidošanos ar uzturu?

kaļķa nogulsējumi

Esmu dzirdējusi, ka ar uzturu var mazināt radziņu (kaļķa nogulsnējumu) veidošanos. Vai tā tiešām ir? Atbild “Anti-Aging Institute” uztura speciālists Ansis Zauers

“Visbiežāk kaulu izaugumu jeb radziņu izveidošanās ir sekas tādām slimībām kā osteoartrīts, spondiloze un spondiloartroze. Nedomāju, ka tikai ar uzturu var apturēt radziņu veidošanos. Ja tie traucē, rada sāpes, pēc ārsta ieteikuma var nākties lietot zāles pret iekaisumu, izmantot fizikālās terapijas procedūras, masāžas, apgūt ārstnieciskos vingrojumus. Savedot kārtībā slimo vietu, organisms arī mazāk veidos radziņus.

Runājot par uzturu – manuprāt, ir svarīgi panākt pareizu kalcija un D vitamīna vielmaiņu, kā arī lietot tādus produktus, kas mazina iekaisumu (piemēram, tumšas krāsas augļus un ogas: mellenes, ķiršus, sarkanās vīnogas, kivi, ieteicami arī skābpiena produkti). Uzturā jābūt ar antioksidantiem bagātiem produktiem (visi krāsainie augļi un dārzeņi), tāpat jāuzņem pietiekami daudz omega-3 taukskābes (lasis, linsēklas, dažādi rieksti), ar mēru jālieto tauki (īpaši piesātinātie tauki, ko satur dzīvnieku izcelsmes produkti), cukurs un sāls, kā arī jāseko līdzi holesterīna līmenim asinīs.”

Vairāk lasiet žurnālā ''100 labi padomi'' Nr.8