Pārtikas produkta nepanesība

nepanesiba

 

Desmitajai daļai Latvijas iedzīvotājam ir kāda pārtikas produkta nepanesība. 80% respondentu norādījuši, ka viņiem šādas nepanesības nav, bet vēl 10% nevarēja precīzi atbildēt. Taču gandrīz divas trešdaļas no tiem respondentiem (65%), kuriem ir pārtikas produktu nepanesība, neievēro nekādu īpašu diētu. Stāsta ''Anti-Aging Institute'' uztura speciāliste Tatjana Korjagina

Pārtikas produktu nepanesības cēloņi ir:

  • enzīmu trūkums,
  • individuāla jutība,
  • pārtikas toksīni,
  • dabīga histamīnu klātbūtne produktos.

Kā diagnosticēt?

Nepanesību pret pārtikas produktiem ir grūti diagnosticēt, jo simptomu ir ļoti daudz, skaidro T. Korjagina. Pārtikas produktu nepanesību diagnosticē ar izslēgšanas diētām, līdz simptomi pazūd, bet ne ilgāk par 2–6 nedēļām. Pēc tam no uztura izslēgtie produkti pakāpeniski pa vienam ik pēc pāris dienām atkal jāiekļauj uzturā.

Lai labāk izprastu pārtikas nepanesības cēloni, ieteicams rakstīt uztura dienasgrāmatu, iekļaujot informāciju par to, cikos ēdat, ko ēdāt un dzērāt un vai parādījās simptomi. Ar šiem pierakstiem var doties pie uztura speciālista, lai kopīgi risinātu problēmu.

Kas jāņem vērā, ja ir kāda pārtikas produkta nepanesība?

  • Piens un piena produkti. Šo produktu nepanesību izraisa laktoze jeb piena cukurs, kura sadalīšanai nepieciešams enzīms laktāze. Laktozes nepanesību var noteikt, veicot laktozes tolerances testu, laktozes elpas testu vai arī nododot fēču analīzes. Biežākās sūdzības ir par kuņģa zarnu trakta simptomiem un sliktu dūšu.
  • Glutēns. Glutēns ir augu valsts olbaltumviela, ko galvenokārt satur kvieši, rudzi un mieži. 
  • Salicilāti. Salicilāti ir dabīgi savienojumi, kurus augi izveido kā aizsargmehānismu pret vides stresoriem, tādiem kā insekti un slimības. Salicilātus dabiski satur augļi, dārzeņi, tēja, kafija, garšvielas, rieksti un medus. Tos bieži izmanto arī kā pārtikas konservantus, un tie var būt pievienoti medikamentiem. 
  • Kofeīns. Kofeīnu var atrast gan lielā daļā dzērienu (kafijā, tējā, enerģijas dzērienos), gan arī šokolādē.
  • Fruktoze. Fruktoze ir augļos un dārzeņos, kā arī medū, agaves un kukurūzas sīrupā. Cilvēkiem ar fruktozes nepanesību tā netiek efektīgi absorbēta organismā. 
  • Amīni. Amīnus ražo baktērijas produktu uzglabāšanas laikā vai fermentēšanas procesā. Ar šo pārtikas nepanesību visbiežāk saista histamīnu. 
  • Sulfīti. Sulfīti ir ķīmiski savienojumi, kurus izmanto kā pārtikas konservantus. Produkti, kas dabiski satur sulfītus ir vīnogas un nogatavinātie sieri. 

Lai risinātu pārtikas produktu nepanesības problēmu, T. Korjagina iesaka ievērot speciālu diētu, kā arī vērsties pie uztura speciālista pēc konsultācijas.

Vairāk lasiet portālā ''Tvnet.lv''