Kuri produkti nepārslogo nieres?

orgāns



Nieres ir orgāns, par kuru vesels cilvēks lielākoties atceras vien brīžos, kad apmeklē ģimenes ārstu. Nieres šķietami dzīvo pašas savu dzīvi, taču, līdzīgi kā daudzi citi orgāni, tās patiesībā ir absolūts mūsu dzīvesveida spogulis. Skaidro "Anti-Aging Institute" uztura speciālists Ansis Zauers

Nieres nodrošina lieko vielu – urīnvielas un kreatinīna – izvadi no organisma. Urīnviela un citi vielmaiņas galaprodukti rodas, organismam sadalot olbaltumvielas, piemēram, gaļu, olas, biezpienu, savukārt kreatinīns ir muskuļu audu vielmaiņas galaprodukts. "Samazinoties nieru funkcijai, urīnvielas un kreatinīna līmenis asinīs palielinās," skaidro Zauers. "Nieres palīdz uzturēt normālu asinsspiedienu, nodrošina kaulu veselību, kā arī ir atbildīgas par D vitamīna pārvēršanu aktīvajā formā."

Kuri produkti nepārslogo nieres
Pats galvenais ar izvēlēto uzturu nieres nepārslogot, taču nevar nepieminēt ūdens nozīmi cilvēka organismā.
"Ūdens ir vissvarīgākais ķermeņa dzēriens, ko šūnas izmanto, lai transportētu toksīnus asinsritē," tā Ansis Zauers. Speciālists skaidro, ka arī nieres izmanto ūdeni, lai filtrētu šos toksīnus un izveidotu urīnu, ar kuru toksīni tiek izvadīti laukā.
Arī zupā, kefīrā un maizē, tāpēc nevajag iedomāties, ka visa dienas deva ir vienkārši jāizdzer.

Ansis Zauers iesaka uzturā lietot mellenes, avenes un dzērvenes – ogas, kas bagātas ar polifenoliem, un palīdzēs "noķert" brīvos radikāļus. "Tie izraisa oksidatīvo stresu un bojā visas organisma šūnas – ieskaitot nieru." Optimāli dienas laikā būtu apēst saujiņu iepriekš minēto ogu.

Savukārt lasi un citas taukainās zivis ieteicams ēst vismaz vienu reizi nedēļā – uztura speciālists norāda, ka tās ir pilnvērtīgs olbaltums un Omega-3 taukskābju avots.
Tāpat nedrīkst aizmirst par eļļu. Ansis Zauers iesaka ikdienas uzturā iekļaut nerafinēto (virgin) olīveļļu, kā arī pasekot līdzi, lai tās patēriņš būtu 15-25 mililitri dienā. Šim produktam ir pretiekaisuma iedarbība, kā arī tas palīdz novērst augstu asinsspiedienu. "Svarīgi ir arī salāti un dārzeņi, ko vajadzētu ēst katru dienu. Tie ir šķiedrvielu, minerālvielu un vitamīnu avots."

Vairāk lasiet portālā ''Delfi+''