Zane Rēvalde: Mācos dzīvē atrast līdzsvaru
"Jau bērnībā zināju, ka vēlos būt ārste, un paralēli studijām kopš 16 gadu vecuma strādāju Veselības centrā 4. Kad beidzu Medicīnas fakultāti, uzzināju, ka top pavisam jauna mācību programma – veselības aprūpes vadība. Sapratu, ka šī programma ir domāta tieši man. Anti-Aging Institute ir mans maģistra darbs.
Kad to aizstāvēju, tā arī teicu – jūs manā maģistra darbā drīz varēsiet ienākt! Un tā arī notika – šis ir ceturtais gads, kopš darbojas institūts. Mūsu vīzija ir palīdzēt cilvēkiem dzīvot veselīgi, diagnosticējot un atrisinot jau esošas veselības problēmas, kā arī ar ģenētisko testu palīdzību prognozēt slimību riskus nākotnē. Mēs vēlamies arī mainīt ierasto – no darba ar pacientiem pārorientēties uz darbu ar cilvēkiem, kuri vēl nav kļuvuši par pacientiem. Diemžēl mūsu sabiedrība vēl nav sapratusi, ka vajadzētu iet pie ārsta arī veselam un jautāt, kā labu veselību uzturēt pēc iespējas ilgāk, nevis ārstu apmeklēt tikai slimības dēļ."
Bez cukura
Agrāk man likās, ka esmu atkarīga no šokolādes, lai gan man no tās ir alerģija. Sākot strādāt Anti-Aging Institute un runājot ar ārstiem, aizvien vairāk dzirdēju viedokļus par to, cik cukurs ir kaitīgs – tas burtiski nogalina cilvēci! Tādēļ cenšos maksimāli izslēgt cukuru no savas ēdienkartes. Man ļoti garšo ogas un augļi. Vēl man vienmēr gan mašīnā, gan somiņā, gan darbā ir kukurūzas vai rīsu galetes, kuras var uzēst, lai nav jānašķojas ar cepumiem.
Ēdu divreiz dienā
Man nekad nav paticis ēst brokastis – es to neuzskatu par svarīgu ēdienreizi. Agrāk bija uzskats, ka cilvēkam dienā nepieciešamas daudzas ēdienreizes ar mazām porcijām, taču tas jau ir novecojis pieņēmums.
Ārsti, kas pēta ilgmūžību, ir pierādījuši, ka cilvēkam vislabāk ir ēst vienu reizi dienā – sabalansēti, lēnām un kvalitatīvi.
Es ēdu divas reizes dienā. Man ļoti garšo jūras produkti: zivis, garneles, mīdijas, paretam apēdu kādu steiku, bet vairāk ikdienā lietoju dārzeņus – gan svaigus, gan grilētus, gan krāsnī ceptus. Vienmēr ģimenē jau no mazotnes esam ēduši zaļos salātus – no mammas esmu iemācījusies tos ļoti garšīgi pagatavot. Ja nav laika maltītei, pēc uztura speciālista ieteikuma izsalkumu cenšos slāpēt, apēdot kādu vārītu olu. Pievēršu uzmanību arī tam, lai dienā izdzertu pietiekami daudz ūdens, vadoties pēc formulas – 30 mililitri uz vienu ķermeņa kilogramu. Nedēļas nogalēs mēdzu ģimenes lokā arī apmeklēt kādu restorānu vai pasūtīt ēdienu mājās, tad gan īpaši nedomājot par diētu, bet ļaujot sev ēst to, kas kārojas.
Labs miegs
Lai gan pēc dabas esmu pūce un man patīk strādāt naktīs, saprotu, cik tas ir neveselīgi. Negulēšana ietekmē un iedragā mūsu hormonālo sistēmu, tāpēc cenšos iet gulēt laicīgi. Vēlākais līdz plkst. 23.00 mēģinu būt gultā un atļauju sev gulēt 7–8 stundas. Labs, kvalitatīvs miegs, kura laikā nepamosties un no rīta jūties labi izgulējies, cilvēkam ir ļoti svarīgs.
Dermatologu pārbaudīta kosmētika
Tā kā strādāju Dermatoloģijas klīnikā, zinu, cik ļoti āda saulē tiek sabojāta, tādēļ ir ļoti svarīgi aizsargāt ādu ar saules aizsargkrēmu. Ķermeni es reizēm saulei parādu, bet seju – nekad!
Tā nav taisnība, ka tikai iedegusi āda ir skaista – arī bāla āda ir ļoti skaista, jo tā ir vesela.
Ļoti nožēloju, ka jaunībā gāju uz solāriju, jo radītie bojājumi diemžēl ir neatgriezeniski.
Ikdienā lietoju kosmētiku, kurai uzticos un kuru praksē ir pārbaudījuši dermatologi. Ļoti patīk spāņu zīmola Mesoestetic kosmētika. No dekoratīvās kosmētikas ikdienā lietoju tikai tonālo krēmu. Man parasti ir līdzi izsmidzināmais micelārais ūdens, ko vairākas reizes dienā uzsmidzinu uz sejas – tas jauki atsvaidzina un arī mitrina ādu.
Vairāk lasiet "Ievas Veselība" 2023. gada maija izdevumā.