Vēlreiz par saldumiem

Saldumi un veselība

 

"Anti-Aging Institute" preventīvās medicīnas speciāliste, dermatoloģe Jana Janovska atbild uz jautājumu par kāri uzēst ko saldu pēc ēdienreizēm.

Katrreiz pēc maltītes man gribas uzēst ko saldu. Tāda sajūta, ka es bez tā vairs nevaru - ja neapēdu ko saldu, jūtos, kā nepilnīgi paēdusi (man vajag uzēst kaut vai kādu cepumu, bet galvenais, lai ēšanas beigās mutē paliktu salduma gana. Apzinos, ka cukuri organismam nenāk par labu, bet nezinu, kā no šī ieraduma atbrīvoties. Glikozes līmenis asinīs man ir normāls.

"Uzskatu, ka jūs varat atļauties sekot saviem rituāliem. Ja kārumu porcija ir maza, tad, visticamāk, jūs kā francūziete vēlaties pabeigt savu ēdienreizi ar saldo ēdienu. Ja runa ir par kādu mazu našķi, tad tas ir pieņemams. Bet, ja jūs dienas laikā starp ēdienreizēm dzerat tēju ar konfektēm, var rasties problēma. Cukurs izraisa insulīna svārstības un paaugstina slimību attīstības risku. Labāk būtu dot priekšroku dabīgiem produktiem, piemēram, augļiem (arī žāvētiem), riekstiem vai tumšai šokolādei. Un ir vēl kāda lieta, kas jāņem vērā - ja jūs, piemēram, šokolādi apēdīsiet brokastu laikā, dienā cukurs diezgan ātri pārvērtīsies enerģijā, ko mēs sadedzinām, ejot, skrienot, intelektuāli strādājot Bet ja ar saldumiem našķojamies astoņos vakarā, pēc tam ejam gulēt un enerģiju netērējam, liekās kalorijas noteikti uzkrāsies.

Principā mana attieksme pret cukuru, ja to lieto par daudz, ir negatīva, jo saldumi aktivizē glikāciju, kas bojā arī ādu. Daudziem ir tā saucamās „cukura sejas" kad zūd ādas elastība, uz sejas parādās pigmentplankumi, āda ir nedaudz pietūkusi, piepūsta, veidojas rozā vaidziņi. Glikācijas klīniskās izpausmes ir ādas kolagēna un elastīna degradācija, ādai zūd tonuss. Tas notiek ar cilvēkiem, kuri tiešām pārspīlē ar saldumiem. Ja ļoti gribas salduma sajūtu, jāpārbauda arī hroma līmenis organismā, jo dažkārt mikroelementu deficīts var radīt kāri pēc saldumiem. Tāpat ir jāatklāj jaunas garšas, piemēram, jādzer kādas interesantas tējas un jātrenē savas garšas kārpiņas. Bet ne jau tikai saldumi raisa laimes sajūtu - to var saņemt arī no dažādām emocijām."

Lasiet laikraksta "Tautas Veselības Avīze" 2021. gada 9. decembra numurā