Kas par grādīgajiem dzērieniem sakāms uztura speciālistiem!

alkohola

 

Alkoholisko dzērienu lietošana jau izsenis bijusi nozīmīga daudzu kultūru iezīme. Bieži sabiedrībā tiek karsti apspriesti alkohola plusi un mīnusi, jo attieksme pret to nekad nav bijusi vienāda – vienmēr bijuši gan atturībnieki, gan mēreni un arī pārmērīgi alkohola lietotāji, skaidro "Anti - Aging Institute" uztura speciāliste Baiba Iskrova. 

Alkoholu visbiežāk lieto tā garastāvokli mainošo īpašību dēļ, taču daļā literatūras vēstīts, ka mērena alkohola lietošana ir labvēlīga sirds un asinsvadu sistēmai.

Ja kāda iemesla dēļ pilnībā no alkoholiskajiem dzērieniem nav iespējams atteikties, mazāks kaitējums veselībai būs, ja tiks liktas lietā zināšanas, kā kontrolēt izdzerto alkohola daudzumu, skaitot alkohola vienības. Latvijā viena alkohola vienība atbilst 12 gramiem absolūtā (100%) alkohola. Tas ir daudzums, ko vesels pieauguša cilvēka organisms pārstrādā stundas laikā.

Ir zināms, ka sarkanvīns satur 12,5% absolūtā alkohola 100 gramos, kas ir viena deva, tātad vienā draudzeņu ballītē – ne vairāk par vienu glāzi vīna. Bet, ja katra izdzers pudeli, tas būs daudz par daudz.

Svarīgi! Alkohola vienības nav iespējams uzkrāt, lai pārmērīgi lietotu alkoholu nedēļas nogalē. Tiklīdz tiek pārsniegts dienas pieļaujamais vienību skaits, tiek nodarīts kaitējums veselībai pat tad, ja vairākas dienas pirms tam nav dzerts.

ALKOHOLA MĪNUSI

  • Alkohola kaitīgumu rada galvenokārt acetaldehīda daudzuma palielināšanās audos. Intoksikāciju pastiprina toksiskie spirti, kas rodas dabiskā rūgšanas procesā alkoholiskajos dzērienos. 
  • Regulāri lietots alkohols ietekmē aknu veselību, radot aknu steatozi, pēc tam hepatītu un beidzot cirozi.
  • Sievietēm tas notiek ātrāk nekā vīriešiem.
  • Tāpat sievietēm aknas saražo mazāk alkohola dehidrogenāzes enzīma, kas tiek izmantots alkohola pārstrādē. Tieši šī iemesla dēļ sievietes apreibst ātrāk nekā vīrieši, un viņām reibuma stāvoklis saglabājas ilgāk. 
  • Alkohols ir labi zināms podagras riska faktors. 
  • Alkohola lietošana rada papildu riskus pacientiem ar cukura diabētu
  • Alkohols un hipoglikēmija ir viena no bīstamākajām kombinācijām 1. tipa cukura diabēta pacientam.
  • Atteikšanās iemesli

No alkohola pilnībā būtu jāatsakās:

  • grūtniecēm vai bērna zīdīšanas periodā;
  • vecumā līdz 18 gadiem;
  • ja nākamajā dienā paredzēta ķirurģiska operācija;
  • ja lieto medikamentus;
  • ja jāsēžas pie stūres;
  • ja paredzēta paaugstinātas slodzes sporta nodarbība.

IETEIKUMI

  • Laikā, kad tiek lietoti alkoholiskie dzērieni, ieteicams pamīšus dzert arī ūdeni vai lietot alkoholu kopā ar ledu – tas palīdz izvairīties no atūdeņošanās, un nākamajā dienā būs labāka pašsajūta.
  • Vienmēr pirms alkohola lietošanas būtu jāpaēd, jo alkohols pazemina glikozes līmeni asinīs un var veicināt pastiprinātu apetīti. 
  • Glāze ar dzērienu papildināma tikai tad, kad tā ir tukša, nevis līdz pusei pilna.
  • Nedēļas vienību skaits nenozīmē, ka vienā dienā var izdzert visu nedēļas laikā ''ietaupīto'' alkohola daudzumu.
  • Alkoholu nevajadzētu jaukt ar saldinātiem dzērieniem – sulām, limonādēm, sīrupiem, jo tas tikai palielinās uzņemto kaloriju daudzumu.
  • Nedrīkst pārsniegt rekomendējamo dienas normu: sievietēm – 1 devu dienā, vīriešiem – 2 devas dienā.
  • Alkoholu nevajadzētu lietot vienatnē!

Soli pa solim

Dzeršana nav rakstura trūkums. Tas ir ieradums. Dažreiz cilvēki var dzert, un ar to viss kārtībā. Citiem viena glāze dzēriena var novest pie nākamās un pēc tam vēl pie citas.

  1. Pirmais solis ir spēja saprast, vai tā ir problēma vai ne.
  2. Otrais solis – nekautrēties meklēt palīdzību, jo vienam tikt galā ar radušos problēmu praktiski nav iespējams.

Vairāk lasiet žurnāla ''Medicus Bonus'' 2020./2021. gada izdevumā